2012. szept. 28.

Étrendek, diéták



1) Vollwerkost - teljes értékű táplálkozás
Kritériumai:
  • - táplálkozás-élettanilag értékes alapanyagokból ízletes és változatos étel készül
  • - fő részei: teljes kiőrlésű gabonák, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, tojás, hal és hús heti 1-2szer
  • - törekszik az élelmiszerek min 50-60%-át frissen, nyersen hagyni
  • - kerüli a tartósító-, a színező és az állományjavító anyagokat
  • - vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag
  • - az évszak és a vidék adottságainak megfelelő élelmiszereket használja
  • - fontos az alapos rágás és az optimális hőfok
Milyen betegségek esetén tanácsos:
  • - recidív infekciók (visszaeső fertőzések)
  • - anyagcsere betegségek: diabétesz, hiperlipidémiák, hiperurikémia stb...
  • - gasztrointesztinális betegségek, azaz a gyomrot és a vékonybelet illető betegségek
  • - tumoros betegségek
  • - pszoriázis, neurodermatitisz
  • - artritiszek, artrózisok
  • - (auto)immun betegségek
Gyakorlati tanácsok:
  • - az átállás lassú, fokozatos és egyénre szabott legyen!
  • - elengedhetetlen a pozitív hozzáállás
  • - az aszténiás típusúaknak (sovány, nyúlánk test, a bordák előredomborodnak, a mellkas lapos, hosszú; a kezek keskenyek, finomak, a bőr vékony, fakó, a koponya hosszúkás, keskeny vagy rövid és alacsony; a haj általában sűrű, a szemöldök dús) inkább a vowertkost étrend, a korpulensebbeknek (erős izomzat és csontváz; vastag bőr, fejlett orr, áll, kezek) a vegetárius étkezés javasolt
  • - a petyhüdt bélrendszerűek inkább 4-5ször étkezzenek, lassan és kis adagokban
  • - elengedhetetlen az alapos rágás
  • - látványos változás csak hetek múlva látható, ha már a bélflóra is regenerálódott
  • - elegendő folyadékbevitel.
2) Vegetárius étrend
Indítékai:
  • - kulturális - hagyományőrző (India)
  • - vallási (hinduk, buddhisták, trappisták, adventisták, mormonok)
  • - morális (állatot nem ölünk)
  • - egészségügyi (XX.sz.)
Fajtái:
  • - laktovegetárius (növényi élelmiszereket és tejet fogyasztanak; húst, tojást és egyéb tejterméket nem; vashiány alakulhat ki, ezért terheseknek és gyerekeknek nem ajánlott megfelelő táplálékkiegészítők nélkül)
  • - ovolaktovegetárius (a növényi eredetű élelmiszerek mellett megengedett a tej és tojás fogyasztása is; az étrend biztosítja a szervezet számára szükséges energiát, a teljes értékű fehérjét és ezen belül a nélkülözhetetlen aminosavakat; nem alakul ki kalcium- és vashiány)
  • - vegán (szigorúan csak növényi eredetű ételek, még a mézet sem eszik; ez az étrend nem fedezi a szervezet tápanyagszükségletét, és hosszú távon bizonyos betegségekhez vezethet, ha nem alkalmaznak táplálékkiegészítőket)
  • - csak nyerset tartalmazó vegán
Lényege: Fontos megjegyezni, hogy az egészséges vegetárius táplálkozás nem egyenlő a hús elhagyásával!
  • - raffinált élelmiszerek kerülése: fehér liszt, fehér cukor, félkész élelmiszerek és porok, konzervált és állományában javított élelmiszerek
  • - kevesebb hőkezelés, kevesebb mirelit
  • - kevesebb sóbevitel - tengeri só
  • - minőségi zsírbevitel
  • - „élő táplálék"
  • - bioélelmiszer
  • - vitamin- és ásványianyag-szupplementációt is alkalmaz.
3) Oláh Andor-féle reformtáplálkozás
Mi helyett?
Mit?
hús (fehérje)
aludttej, joghurt, kefir, sovány túró, szójakészítmények és más hüvelyesek, Graham-liszt, köles, olajos magvak, burgonya
cukor, édesség és cukrászat, üdítők
gyümölcsök, méz
zsír, vaj, tejföl, tejszín, szalonna, tepertő
növényolaj (lehetőleg hidegen sajtolt tökmag, napraforgó, szója vagy kukoricaolaj
fehér kenyér, fehér lisztből készült tészták és péksütemények
korpás, teljes őrlésű lisztből készült kenyerek: bakonyi barna, alföldi barna, graham
ecet
citrom vagy almaecet és természetes savanyítás (kovászolás, savanyú káposzta)
erős fűszerek (csípős paprika, bors, curry, mustár)
gyógynövényfűszerek: kakukkfű, borsikafű, borsmenta, kömény, ánizs, fokhagyma, vöröshagyma
szinte teljesen főtt és sült ételekből álló étrend
50-60-70-80%-ban nyers növényi ételek, zöldségfélék, gyümölcsök, müzli
cukrot és konzerváló anyagokat tartalmazó gyümölcs- és zöldséglevek
otthon készített turmixolt, friss cukor nélküli levek, vagy helyettük minél több bőlevű, friss gyümölcs fogyasztása
csapvíz, szódavíz
forrásvizek, gyógyvizek
kínai vagy más fekete tea, kóla, feketekávé, alkoholos italok
gyógyteák, zöld teák

4) Makrobiotika
Kiindulópont: japán-kínai tradíciókra alapozott kutatások, adaptáció
Összetétel:
  • - 50-60% teljes gabonamagvak
  • - 5-10% leves szárazföldi vagy tengeri zöldség
  • - 20-30% helyi zöldség
  • - 5-20% hüvelyes és tengeri zöldég
  • - + magvak, gyümölcs
Elvek:
  • - tiszta víz
  • - szénhidrátok (gabonákból, hüvelyesekből, zöldségekből)
  • - fehérjék (csak növényi)
  • - zsír (csak növényi)
  • - só (csak tengeri)
  • - kevesebb gyümölcs
  • - finomított cukor, méz és tej teljes elhagyása
5) Bircher-Benner-féle étrend
Kiindulópont: saját orvosi megfigyelések, kutatások
Összetevők:
  • - gyümölcs, zöldség
  • - mogyoró
  • - mogyorótej
  • - mandulatej
  • - müzli, pelyhek
  • - hidegen sajtolt növényi olajok
  • - szója, tofu
  • - méz
  • - friss fűszerek
  • - hagyma (vöröshagyma és fokhagyma)
  • - szárított fűszerek
  • - magvak
Elvek:
  • - a főzés, a konzerválás káros
  • - 3-szori étkezés
  • - víz
  • - levegő, napfény
  • - müzli
  • - vegyszermentes növények
  • - konyhasó, tengeri só és sós fűszerek teljes elhagyása.
6) Ájurvédikus étrend

Az ájurvéda szerint a táplálkozási igényeink éppúgy egyediek, mint mi magunk. Az ideális étrend meghatározásánál figyelembe veszik a testtípust (Vata, Pitta vagy Kapha dósa), a kort és nemet, a környezeti tényezőket, a szükségleteket és még számos elemet.
Ez elég összetett feladat. Bonyolultsága már ott kezdődik, hogy nagyon ritka a tisztán egy dósás alkat, szinte valamennyien mindhárom testtípus keverékei vagyunk. S hogy az egészséges állapotunkban fennálló arány melyik dósa irányába tolódott el, azt csak gyakorlott ájurvédikus orvos tudja megállapítani hosszú kikérdezés és vizsgálatok alapján.
Vannak azonban olyan szabályok, alapelvek, amelyek általánosan alkalmazhatók és könnyen elsajátíthatók. E tanácsok betartásával, egy kis odafigyeléssel egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, és remélhetőleg hosszú életűek lehetünk. Az Ájurvéda szerint az, hogy hogyan eszünk ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit fogyasztunk.
Étkezés előtt
– Mossa meg kezét és lábát evés előtt. Ez alapvető higiéniai tanács. Mi azonban már nem járunk mezítláb, vagy legalábbis ritkán, és nem a földön ülve eszünk, tehát elég a kéz alapos megtisztítása. Ha azonban egy „cipőlehúzós" vendégségben étkezünk, esetleg nem árt szagtalanítani.
– Étkezzen nyugodt, csendes helyen. Nehéz ilyen helyszínt találni, ha nem otthon eszünk, de lakásunkban is lehet zaj, zűrzavar. Ha már minden hangforrást kikapcsoltunk, amit lehet, de tőlünk független okokból nem lehet csend, próbáljunk befelé fordulni és kizárni a hangokat.
– Ne egyen, ha ideges. Ezt nem könnyű megvalósítani rohanó, stresszes világunkban. Talán úgy módosíthatnánk, próbáljon megnyugodni, mielőtt leülne enni. Egy kis séta, három mély lélegzet, egyéb lazítási stratégiák segíthetnek.
– Kezdje az étkezést egy áldással vagy köszönettel. Kinek-kinek hite szerint. S akinek ez zavaró, csak elmélkedjen egy pár pillanatig azon, hogy mit eszik vagy honnan való az étel, milyen jól néz ki, vagy milyen finom illata van.
– Mielőtt enni kezd, győződjön meg róla, hogy minden a keze ügyében van, így nem kell felállnia az étkezés alatt, megzavarva ezzel az evés ritmusát és szervezetét.
– Asztal mellett, ülve fogyassza el ételét. Helyezkedjen el kényelmesen, a hát egyenes. Az elfordított vagy hajlított testtartás korlátozza az étel áramlását.
Étkezés közben
– Amikor csak lehetséges, frissen elkészített ételt egyen, de egy órán belül mindenképpen fogyassza el. A friss étel higiénikusabb, illata gazdag, látványa gusztusosabb az összeesett ennivalónál.
– Többnyire főtt ételt fogyasszon, jóval könnyebb megemészteni.
– Néhány korty víz az étkezés alatt segíti az emésztést, de ne igyon túl sokat.
– Kerülje a jeges vizet. A hideg víz miatt a gyomor munkája nehezebb, mert a szervezetnek még fel kell melegítenie a feldolgozáshoz.
– Ne tömje tele a hasát. A gyomor ¼ részét üresen kell hagyni, csak 50%-át kell megtölteni a szilárd anyagokkal, ¼ rész tiszta víz legyen. Talán ezt a legnehezebb betartani, a mértéket, de a következő pont ebben is segíthet.
– Ne nyelje az ételt, mint kacsa a nokedlit, minden falatot jól rágjon meg. Nem feltétlenül kell számolni a rágást, úgyis túl sok szám kereng az éterben, elég, ha érzi, hogy már nem darabos, hanem pépes. Ez le is lassítja a táplálkozást, és ezzel hamarabb lesz teltségérzete.
– Egyen csendben, vagy egy jó beszélgetés közben. Ha már nem tudjuk betartani a „magyar ember evés közben nem beszél" mondást, legalább ne ekkor meséljük el a pletykákat, sérelmeket. Ne vitázzunk, ne dolgozzunk, részesítsük előnyben inkább a kellemes témákat. Kapcsoljuk ki a mobilokat vagy némítsuk le. Ne olvassunk, vagy tévézzünk.
– Ne fogyasszon összeegyeztethetetlen élelmiszer kombinációkat. (például: túró halakkal).
– Egy étkezés tartalmazza mind a hat alapvető ízt (savanyú, keserű, édes, édes, sós, csípős és összehúzó).
Étkezés után
– Pihenjen egy kicsit az étkezés után, de ne feküdjön le. Üljön csendben pár percig, mielőtt megmozdulna, utána egy jó beszélgetés vagy könnyű relaxáció kellemes zenére és 15 perc múlva egy rövid séta a legegészségesebb. Ha ezt nem is tudjuk betartani, legalább maradjunk ülve az asztalnál pár percig, mielőtt leszednénk vagy mosogatnánk.
– Legalább egy óráig ne végezzen nagyobb megerőltetést kívánó fizikai munkát.
A fentiek olyan alapszabályokat tartalmaznak, amelyeknek többségét ismerjük, hallottuk már, de nem valószínű, hogy mind be is tartjuk. Pedig, ha szentelnénk ennyi figyelmet az étkezésre, saját magunkra, akkor a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett sokkal jobb lehetne a közérzetünk. Ha sok mindenben eltérnek szokásaink az olvasottaktól, fokozatosan változtassunk, ne akarjunk egyszerre mindent átalakítani.


7) Waerland-féle étrend
Kiindulópont: saját gyógyulási tapasztalatokon alapuló kutatás
Összetevők:
  • - aludttej, kefír, író
  • - teljes őrlésű gabona
  • - hüvelyesek
  • - nyers-aszalt gyümölcsök
  • - zöldségek
  • - gomba
  • - gyógynövények
Elvek:
  • - a betegségek okai: vagy hiány vagy felesleg
  • - testi-lelki-szociális egészség
  • - az egész ember gyógyítása
  • - böjt
  • - hús teljes elhagyása
Gyakorlata:
  • - délelőtt: gyümölcs, zöldséglé vagy aludttej (méregtelenítés)
  • - ebéd: párolt zöldségek, majd pihenő
  • - vacsora: gabonakása, főtt zöldségek

8) Szálkásító étrend

 A nap
    1) cerbona fitt reggeli, 50g, 3dl fehérjeturmix vízzel,
    2) 20dkg csirkemellsonka, 2db puffasztott búza,1paradicsom/paprika
    3) csirkemellfilé grillezve, vagy párolva,50g rizs, zöldség
    4) salátatál, csirkemellsonka
    5) tonhalkonzerv
    6) fehérjeturmix vízzel

 B nap     
    1) rántotta:3 fehérje,1 sárgája,1szelet puffasztott búza, paradicsom/paprika
    2) délhús paprikás csemege karaj, puffasztott búza 2 szelet.
    3) 125g zsírszegény túró
    4) grillezett/párolt csirkemellfilé, 50g rizs, uborka/savanyúság
    5) főtt tojás 3 fehérje1 sárgája
    6) fehérjeturmix vízzel

 C nap     
    1) cerbona fitt reggeli 50g, 0,1%os tejjel 3dl.
    2) selyemsonka 150g, 2 szelet puffasztott búza, paradicsom/paprika
    3) 0%os joghurt
    4) lecsó, csirkemellfilével
    5) tonhalkonzerv, zöldség
    6) fehérjeturmix vízzel

Néhány jó tanács: nem lehet a puffasztott búza helyett kenyeret enni,nem lehet megkenni vajkrémmel, sajtkrémmel habos kacsazsírral stb.(kivéve ha tömeget szeretnétek növelni) nem lehet grillcsirkét enni a grillezett csirkemellfilé helyett, a csirkét ha nem áll módunkban grillezni egy kiskanál olívaolajon süssük meg, fűszersó használható. 
Min  2-3 liter ásványvíz fogyasztása szükséges naponta,  ennél kevesebb folyadék  fogyasztásával  a  szervezet vizet fog  visszatartani ezáltal tömegünk nő izületeink bokánk csuklónk mérete nő. Nem váltható ki üdítővel a gyártó cégnek által gyümölcslének elnevezett cukros  kalóriabomba vízzel  stb.  Lehetőleg alacsony  nátrium tartalmú ásványvizet válasszunk,a só vizet tart vissza. Nem lehet gyümölcsöt fogyasztani,mivel gyümölcscukrot tartalmaz mely szintén tömegnövelő hatású.
A lecsó elkészítése: Az olajon a hagymát megdínszteljük,majd hozzáadjuk az apróra darabolt húst. Miután a hús átpárolódott hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot.    
Kolbász virsli és társai helyett  50g rizs.

Diéták:
1) Gerson-diéta
Dr. Max Gerson német bel- és ideggyógyászati betegségek specialistája az 1800-as évek végén dolgozta ki diétáját. A Gerson-terápia a rák kezelésében arra összpontosít, hogy a szervezet „kivesse magából" a tumort. Ez ellentétben áll az akadémikus orvoslás technikáival - gyógyszerek, műtéti beavatkozások, besugárzás -, amelyeket arra terveztek, hogy a tumort külső behatásokkal távolítsák el, és nemigen számolnak e kezelési módok szervezetünk természetes erőire való hatásával.
A Gerson-terápia alkalmazása nem egyszerű, és csak különösen elszánt betegek képesek betartani.
Alapelvek:
  • - kávébeöntések
  • - gyümölcs- és zöldségitalok
  • - káliumbevitel, magnéziummal együtt
  • - lenolaj vagy halolaj
  • - emésztőenzimek, szabad aminosavakkal kombinálva
  • - a normális bélflórához tartozó baktériumok pótlása
  • - gondosan válogatott rákellenes „fitonutrienseket" tartalmazó gyümölcs- és zöldségkivonatok nagy adagban
  • - aloe vera
  • - a nyomelemek és vitaminok széles skálája, a becsült szokásos napi igénynél magasabb dózisban.
2) Hay-féle választódiéta, Diamond-féle rendszer, testkontroll
Hay-féle választóétrend: jelentős szénhidráttartalmú ételek (tésztafélék, rizs, burgonya, kenyér) és jelentős fehérje tartalmú ételek (hús, hal, tojás, sajt) azonos étkezés alkalmával nem fogyasztható együtt, hanem ezek mindig zöldségsalátával külön. Vesegyulladás, reumatizmus, szívbetegségek, cukorbetegségek, emésztési zavarok, ekcéma kezelésére alkalmas.
Shelton/Diamond-féle választódiéta: Nagy súlyt fektet a megfelelő ételtársításra, ezzel megkönnyítve az emésztés-felszívódás hatékonyságát - az egészségmegtartás, ill. a fogyás érdekében.
  • - nem javasolt a fehérje gazdag táplálék és a szénhidrátjellegű táplálék együtt való fogyasztása
  • - kiemelkedően fontos a gyümölcsfogyasztás, nyersen, egyszerre csak egy fajtát (éhgyomorra, reggel-délelőtt)
  • - nem javasolja (csak alkalomszerűen) a húsokat, a tejet, a tejtermékeket, a cukrot és a mesterségesen kezelt élelmiszereket; helyettük nagy víztartalmú gyümölcsökből, zöldségekből és olajos magvakból álló étrendet helyez előtérbe
  • - mennyiségi megszorítás nincs, de figyelembe veszi a napi ciklusokat (a vacsora a legbőségesebb)
  • - a táplálkozás mellett fontos a megfelelő testmozgás és a pozitív szemlélet.
3) Paleo diéta
A Paleolitikumban élt ősember táplálkozását követi. A Paleolitikum, vagyis az őskor kb. 2,4 millió évvel ezelőtt kezdődött. Ezt az időszakot az éhség és jólét korszakának is nevezhetjük, hiszen amikor az ősember számára elérhetőek voltak a a fák és bokrok termései, el tudta ejteni zsákmányát, akkor jól élt, amikor viszont az időjárás kedvezőtlenre fordult éhínség fenyegette.
Az akkoriban fellelhető nyersanyagokat, valamint a ma élő vadászó-gyűjtögető társadalmak étkezési szokásait figyelembe véve elmondható, hogy a paleolitikus étrend: több fehérjét (25-30 energia % a mai 12%-kal szemben), kevesebb szénhidrátot (30-35 energia % a jelenlegi 46% és az ajánlott 58%-kal szemben) és csaknem megegyező mennyiségű zsírt (35-40 energia % az ajánlott 30%-kal szemben) tartalmazott, mint az a mai, nyugati étrendre jellemző. A sóbevitel sokkal kisebb mértékű volt, telítetlen zsírsavakból, rostból, antioxidánsokból viszont jóval többet fogyasztottak, mint ma.
Lényeges különbség, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya (az elsősorban növényi olajokban fellelhető omega-6 és a többnyire halakban található omega-3 aránya) jóval kedvezőbb volt őseink étrendjében, mint jelenleg.


A paleo alapanyagok listája:
Zsiradékok: Sertészsír, libazsír, kacsazsír, sertészsír, olajessimo, vagy paleolaj, kókuszolaj, kókuszzsír,  hidegen sajtolt szűz olívaolaj (csak saláták elkészítéséhez!),  mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj (sütemény krémek készítéséhez) – házilag könnyen elkészíthető, addig kell őrölni a magot, pl. mandulát, míg a magból vaj keletkezik.

Lisztek helyett: darált kókusz süteményekhez (ez a legolcsóbb sütemény alapanyag!), darált szezámmag, darált lenmag, darált mandula, darált dió, darált mák,darált mogyoró) (szigorúan bokron termő mogyoró!), kis mennyiségben darált zab

Tojás: Bármilyen formában elkészítve (főtt tojás, rántotta, tükörtojást stb.)

Húsfélék: Sertés, marha, csirke, kacsa, liba, hal stb.

Zöldségek: Friss vagy fagyasztott zöldségek (kivéve hüvelyesek: borsó, bab, szója stb.)

Gyümölcsök: Bármilyen friss gyümölcs, fagyasztott gyümölcsök

Édesítőszerek: Stevia, nyírfacukor, eritrit, szorbit és ciklamát alapú (szigorúan fruktóz nélküli!),  méz (csak kis mennyiségben)

Tejtermék: Kemény sajt – parmezán, edami, trappista, ementáli stb.

 Fűszerek: Hagyományos és különleges fűszerek bátran, korlátlanul használhatók!


Hatásmechanizmusa
    nagy a fehérje aránya: 25-30% (az ajánlott 12% helyett)
    szénhidrát aránya igen kicsi: 30-35% (javasolt 55% helyett)
    zsírbevitel a jelenlegi ajánlásokhoz hasonló
    nagy antioxidáns-, rost-és vitaminmennyiség
    alacsony sófelvétel

Amit ne tévesszünk szem elől: a paleo diétás étrend kálcium fogyasztása jobb a jelenlegi fogyasztásunkhoz képest, de a nagy rostfogyasztás mellett nem hasznosul a teljes mennyiség paleolitikumban az élethossz jóval rövidebb (mai kb. fele) volt őseink abban a korban rendszeresen végeztek fizikai munkát

stressz alig fordult elő (legalábbis nem a mai korra jellemző formában)
őseink nem dohányoztak
akkoriban nem volt környezetszennyezés

Jó tudni: cukorbetegség esetén a sok állati eredetű fehérje növeli a vesekárosodás veszélyét.
    A genetikailag idült veseelégtelenségre hajlamos egyéneknél a sok állati erdetű fehérje szintén előidézheti a betegség megjelenését.
    Köszvény esetében meg már régóta köztudott a kapcsolat a betegség és a magas húsfogyasztás között.



4) Schrott-féle étrend
Elvek:
  • - száraz napok
  • - ivónapok
  • - tojás- és fehérjementes vagy abban szegény diéta
  • - korlátozott folyadékbevitel (jó bor)
  • - melegvizes borogatás
  • - a kúra után erős felépülés
Milyen betegségek esetén tanácsos:
  • - krónikus szív- és érrendszeri betegségek
  • - anyagcsere-betegségek (cukorbetegség, köszvény)
  • - bőrbetegségek (furunkulózis, diatézisek)
  • - testsúlycsökkentő
Gyakorlati használata:
  • - hétfő: száraz nap (kenyér, narancs, citrom, aszalt szilva)
  • - kedd: kis ivónap (kevés ebéd, du ½ liter bor)
  • - szerda: száraznap
  • - csütörtök: nagy ivónap (kenyér, kompót délben, egyébként 1 liter bor egész nap)
  • - péntek: száraznap
  • - szombat: kis ivónap
  • - vasárnap: nagy ivónap
  • - 3-4 hét után:
  • 1. nap: burgonya- zöldségleves
  • 2. nap: hal (pisztráng)
  • 3. nap: nyers zöldségek stb... 
5) 90 napos diéta 
A testkontroll követői szerint a különböző ételfajták lebontásához különböző emésztőnedvekre van szükség. Ami az egyik ételféleség emésztéshez alkalmas, az nem feltétlenül jó a másikhoz is. Például a fehérje (mindenféle hús, hal, tojás, tej, sajt, túró...) lebontása savas emésztőnedvek jelenlétében megy végbe. A gyomor, ha étel kerül bele, mindig az éppen szükséges összetételű és kémhatású gyomornedvet választja ki. Hagyományos étkezési szokásaink szerint jóformán mindig olyan ételek kerülnek össze, melyek egymással ellentétes kémhatású gyomornedveket igényelnek, így semlegesítik egymást. Pl. hús-krumpli, hal-rizs, csirke-főtt tészta, tojás-piritós, sajt-kenyér, tej-kifli.
Az ételek megfelelő társításának elve kimondja, hogy a szénhidrátot (a keményítő is az!) tartalmazó ételt nem szabad együtt fogyasztani a fehérjékkel. A proteinről, fehérjékről tudjuk, hogy az álltati eredetű ételeket érjük rajta: húsok, sajtok, tej. A nagyobb problémát az okozza, hogy mi a különbség a keményítő és a szénhidrát között.
A szénhidrát egyszerű, a keményítő összetett cukor. Keményítő az összes zöldség, a burgonya. Szénhidrát a tésztafélék, a rizs, a cukor, a csoki, az aszalt gyümölcsök és valamennyi üdítő.
Fontos tudni, hogy a zöldségek emésztése nem igényel sajátos emésztőnedveket, semleges, savas és lúgos közegben egyaránt lebontódnak. A gomba és a hagyma is semleges. 
 A diéta lényege a szétválasztás. Ez azt jelenti, hogy a gyomorba mindig egyféle táplálék jut, amit így könnyen lebont. A napok sorrendjét mindenképpen be kell tartani. A diéta a fehérjenappal kezdődik, ezt követi a keményítőnap, szénhidrátnap és gyümölcsnap, majd ismét a fehérjenap következik, így követi egymást a 4 nap sorban, 90 napon át. A diéta alatt havonta egyszer víznapot kell tartani, amely gyümölcsnap után következik, utána pedig fehérjenap jön. Cukormentes kávé és tea korlátlan mennyiségben fogyasztható. 

Minden reggeli ugyanaz: egy kevés gyümölcs, két alma, körte, barack, vagy egy marék apró gyümölcs, eper, málna, szőlő, cseresznye stb.
Fontos, hogy az utolsó gyümölcsevés után 1 óra teljen el az ebédelés előtt.

 
6) Böjtkúrák (Buchinger-Lützner, Mayr-kúra)
Alapelvek:
  • - az anyagcsere tehermentesítése, a szervezetben felhalmozott salakanyagok kiválasztásának forszírozása bőséges folyadékbevitellel (ásványvíz, gyógytea és frissen csavart gyümölcslevek) egybekötve
  • - béltisztítás: beöntés; Glauber-, keserűsó; kolon-hidroterápia
  • - testedzés: mindennap a teljesítőképesség határáig eljutva minden izmot alaposan meg kell dolgoztatni, ezzel védjük az izmokat a böjtkúra alatti lebontástól
  • - Kneipp-módszerek: kiegészítésül a keringés és az immunrendszer stabilizálására
Hatásmechanizmus:
  • - áthangolja a vegetatívumot
  • - gyulladáscsökkentő
  • - anyagcsere-folyamatok aktiválódása: vérzsírok normalizálódnak, vércukor normalizálódik, kötőszöveti betegségek enyhülnek, érelmeszesedés mérséklődik
  • - vízhajtó
  • - salaktalanító
  • - sav-bázis egyensúly optimalizálódik
  • - emésztőfolyamatok javulnak
  • - a bőr letisztul: ekcéma, pszoriázis, aknék jelentősen javulnak (bár a kúra kezdetén először felerősödhetnek, mivel a méreganyagok a bőrön keresztül is távoznak)
  • - endokrinum hormontermelése optimalizálódik: pl a menszesz rendszeresebbé válik, premenstruációs tünetek enyhülhetnek stb...)
Előzetesen javasolt vizsgálatok:
  • - testsúly
  • - vérnyomás, szívfrekvencia
  • - labor: vérkép, vérzsírok, vércukor, májfunkció, vesefunkció, húgysav
  • - általános fizikai vizsgálat
Ellenjavalt:
  • - ha nem teljes meggyőződésből tesszük
  • - cachexia esetén
  • - tartós belsőleges szteroidterápiát végzünk
  • - TBC
  • - terhesség, szoptatás
  • - hyperthyreosis
  • - hipovolémiás állapotok
  • - veseelégtelenség
  • - pszichiátriai megbetegedések: depresszió, skizofrénia, paranoia, debilitás
  • - pubertás kór előtt óvatosan, rövid ideig - az anyával együtt
  • - időskorban is óvatosan, főleg arterioszklerózis és Alzheimer-kór esetén
  • - állandó gyógyszerszedőknek csak orvosi felügyelet mellett
Menete:
  • - bevezető (tehermentesítő) napok: zöldség-, gyümölcsnap; rizs-ananász nap; krumplidiéta
  • - böjt. Fajtái*: léböjt (Buchinger- és Lützner szerint); teaböjt; tejsavóböjt; nyákböjt;
Ezek közös jellemzői: béltisztítás; bőséges folyadékbevitel; bőséges mozgás; ásványianyag-,  nyomelem-, vitaminpótlás; kiegészítő fizioterápiás módszerek, Kneipp-kúrák
  • - felépítő étrend: a kúra időtartamának minimum 1/3-át kitevő ideig tartson.
*Mayr-kúra: hasforma alapján különböző embertípusok vannak és ennek megfelelően kell kialakítani a kúrát. E kúra rövid lényege, hogy száraz zsömlét kell eszegetni tejjel, nagyon-nagyon lassan, mert a lényeg, hogy mindent megrágjunk.
FIGYELEM! Megelőzésre biztosan egészségeseknek 7-10 napos böjt orvosi felügyelet nélkül is megengedhető a szabályok szigorú betartása mellett, annál hosszabb kúraszerű böjt - különösen betegek számára (funkcionális és organikus panaszok esetén is!) CSAK abban jártas orvos felügyelete mellett javasolt. Néha csak intézetben!


Néhány kúra, diéta hozzávalóit itt megtalálod: Biomaci
vagy: Biomaci superwebáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése